Spašavanje izgorenih hard diskova

Izgoreni hard disk i postoji li uopće šansa da se spase podaci sa njih? Zaprimili smo dva izgorena hard diska, čiji su dijelovi bili poptuno izgoreni. Već prvim pregledom se vidjelo da su diskovi preživjeli požar. I sve što isti nosi. Znači izlaganje ekstremnim temperaturama, pa potapanje pjenom i vodom tijekom gašenja. Vraćanje podataka je izgledalo nemoguće. Nakon pregleda diskova, po otvaranju istih u čistim komorama, pristupili smo kompletnom čišćenju magnetskih ploča i ponovnom formiranju sustava za čitanje podataka koji je također bio nepovratno uništen.

Vračanje podataka sa izgorenog hard diska

Izgoreni hard disk njegovo spašavanje

Nakon svih provedenih operacija, uspješno smo spasili preko 95% podataka sa oba izgorena hard diska. Spašeni podaci su bili od izuzetne vrijednosti za koirsnika i gubitak istih bi bio nenadoknadiv. Vraćanje podataka u ovakvim slučajevima predstavlja veliki izazov i samo uz najsuvremeniju opremu i veliko iskustvo inženjera isto je moguće.

Spašavanje hard diska iz požara

Prilikom predaje uspješno spašenih podataka korisniku saznali smo da su nakon požara koji se desio u siječnju diskovi ostali na požarištu skoro 2 mjeseca uz kišu, snijeg i led. Na slici je označena točna lokacije od kud je izvučeno računalo sa diskovima.

Spašavanje hard diska iz požara