USB i micro SD kartice

Sve veće potrebe za spremanjem podataka rezultiraju donedavno nezamislivim kapacitetima flash memorijskih medija. Danas imamo USB stickove kapaciteta 512GB, Micro SD kartice kapaciteta 256GB. No nije sve u kapacitetu. Najbitnija je pouzdanost medija.

Što možete napraviti da dugo i sretno korisitite blagodati velikog memorijskog prostora?

Visoka gustoća zapisa u ovakvim mikrokomponentama traži vrhunsku kvalitetu chipova. Tolerancije su manje i nema prostora za greške.

Savjeti za kupnju:

 • ne kupujte ovakve flash medije na internetu iz nepoznatih izvora bez garancije. Puno, puno je “fake” krivotvorina, koje čak i ako uistinu imaju deklarirani kapacitet, upitna je kakvoća istog.
 • ne kupujte kartice i USB stickove nepoznatih proizvođača nerealnih kapaciteta (2TB) ma kako Vam se povoljno činili.
 • birajte premium brandove ( SanDiskKingstonSamsungToshiba itd…) koji mogu platiti razvoj, priuštiti si kvalitetu u skaldu sa brandom.
 • kupite tamo gdje imate jednostavnu i sigurnu mogućnost reklamacije.
 • provjerite da li vaš uredjaj na kojem namjeravate koristiti Micro SD ili monolith USB stick podržavaju veliki kapacitet.
 • ako nabavljate SD karticu za Vaš fotoaparat ili GoPro kameru, provjerite da li isti podržava i klasu brzine kartice.

Spašavanje podataka sa micro SD kartica i USB stikova

No i “mercedes” se pokvari, te ukoliko uz sve što ste poduzeli ipak dođete u situaciju da je vaša micro SD kartica postala nečitljiva, ili da računalo ne vidi USB stick, a gore su vam ostali bitni podaci ne
pokušavajte beskonačnim pokušajima pogoršavati stvar. “Piganje” flash kartice ili USBa neće ga vratiti u život, jedino ga možete slomiti.

Spašavanje podataka sa flash kartica i monolith USB stickova je zahtjevna operacija. Radi se mikrokomponentama veličine 0,5cm2, gdje ponekad treba zalotati i po 20 kontakt točaka. Razmak izmedju točaka kontakta je često manji od 0,5mm!!!

Svaka micro SD kartica ili monolith USB stick predstavlja cijeli mali sklop upakiran u jednom monobloku. Za uspješno spašavanje podataka je potrebno doći do mogućnosti iščitavnja sadržaja direktno iz memorijskih lokacija i zaobići sve pokvarene okolne komponente.

vraćanje podataka sa USB i mirco sd kartice

To radimo u nekoliko koraka:

 • skidanje zaštitnog sloja monolith strukture (mikrostruganje).
 • kemijsko čišćenje i priprema kontkatnih površina za dalje operacije, jasno Vam je da u ovakvim mikrokontaktima i najmanji gubitak kontakta Vam daje potpuno krive vrijednosti.
 • detaljni pregled strukture pod mikroskopom i pokušaj vizualnogclociranja cjelina. Postoje stotine proizvođača i tisuće različitih dizajna koje je potrebno otkriti i pronaći kako i od kud iščitati sadržaj.
 • determiniranje svih potrebnih točki kontakta uz uporabu suvremenog logic analysera, priprema za mikrolotanje (mikrolemljenje).
 • sami proces mikrolemljenja, i povezivanje sa logic adapterom kalibracija sekundarnih otpora, i iščitavanje memorijskih lokacija. Često je potrebno determinirati najoptimalnije uvjete čitanja, naponskim koracima pobude po 0,1V.
 • provjera iščitanih image-a.
 • rekonstrukcija korisničkih podataka, sukladno korištenim algoritmima zapisivanja.
Spašavanje podataka sa USBa i micro sd kartice

Već iz ovog opisa vidljivo je da za uspješno spašavanje podataka je potrebna vrhunska oprema i ogromno iskustvo. infoLAB se već 24 godine uspješno bavi spašavanjem podataka, te praćenjem i razvojem najnovijih tehnologija data recovery-a.

* monolith USB stick – USB ili micro USB stckovi postaju sve minijaturniji i danas više nema mjesta za klasičnu tiskanu pločicu, kontroler, chipove itd… Već sve to bude objedinjeno u jedan Monolith block namjenskog dizajna i oblika.